Baro įrankiai kokteilių gaminimui

Miksologijos menui – kokteilių kūrimui – reikalingi įvairūs specializuoti įrankiai, kad kiekvienas gėrimas būtų tinkamai paruoštas ir pateiktas. Kiekvienas įrankis – nuo plaktuvų ir sietelių iki džigerių ir purkštuvų – kokteilių gaminimo procese atlieka tam tikrą funkciją. Šiame straipsnyje išsamiai apžvelgsime įvairius baro įrankius, jų funkcijas ir naudojimą gaminant alkoholinius kokteilius.

Plaktuvai

Plaktuvai yra pagrindiniai įrankiai, naudojami kokteiliams maišyti ir atšaldyti. Yra keletas skirtingų rūšių plaktuvų, įskaitant Bostono plaktuvą ir Cobbler plaktuvą.

Bostono kokteilių plaktuvą sudaro dvi dalys – maišymo stiklinė ir metalinė skardinė. Maišymo stiklinėje laikomi ingredientai, o metalinė skardinė naudojama stiklinei uždengti ir sandarinti. Norint naudoti Bostono plaktuvą, ingredientai sudedami į maišymo stiklinę, ant viršaus uždedama metalinė skarda ir abi dalys tvirtai suspaudžiamos. Tuomet viskas stipriai suplakama, kad ingredientai susimaišytų.

Cobbler platuvą, dar vadinamą trijų dalių plakikliu, sudaro metalinė skardinė, sietelis ir dangtelis. Norint naudoti šį plaktuvą, ingredientai sudedami į metalinę skardą, ant viršaus uždedamas sietelis, o dangtelis užsukamas, kad būtų sandarus. Tada viskas stipriai suplakama, kad ingredientai susimaišytų. Tuomet sietelis naudojamas kokteiliui supilti į stiklinę, o dangtelis gali būti naudojamas kaip džigeris ingredientams matuoti.

Sieteliai

Prieš patiekiant kokteilius iš jų pašalinamas ledas ir kiti kieti ingredientai. Yra kelių skirtingų tipų sieteliai, įskaitant Hawthorne sietelį ir Julep sietelį.

Hawthorne sietelis yra metalinis sietelis su spyruokline rankena, naudojamas ledui ir kitoms kietosioms medžiagoms sulaikyti, kol kokteilis pilamas į taurę ar stiklinę. Hawthorne sietelis paprastai naudojamas su Bostono plaktuvu.

Julep sietelis – tai metalinis sietelis su ilga rankena, naudojamas ledui ir kitoms kietosioms dalelėms iš maišymo taurės pašalinti.

Džigeriai

Džiggeriai yra matavimo prietaisai, naudojami tiksliam kokteilių ingredientų kiekiui matuoti. Paprastai jie turi dvi puses – viena jų skirta mažesniems kiekiams (pvz., 15 ml ar 30 ml) matuoti, kita – didesniems (pvz., 45 ml arba 60 ml).

Grūstuvas

Grūstuvas (trintuvas) – tai įrankiai, naudojami ingredientams, pavyzdžiui, vaisiams, žolelėms ir prieskoniams, susmulkinti ir sumaišyti stiklinės dugne arba kokteilinėje. Muddleriai paprastai gaminami iš medžio arba metalo ir turi plokščią galą, kuris naudojamas ingredientams sutrinti.

Kiti baro įrankiai

Be aukščiau minėtų įrankių, yra daug kitų įrankių, kurie gali būti naudingi gaminant kokteilius. Tarp jų yra šie:

  • Žnyplės ledui: naudojamos ledui rinkti ir tvarkyti.
  • Ledo kibiras: naudojamas ledui laikyti.
  • Baro šaukštas: ilgas šaukštas su susukta rankena, naudojamas kokteiliams maišyti ir ingredientams sluoksniuoti.
  • Baro peilis: aštrus peilis, naudojamas vaisiams ir kitiems papuošimams pjaustyti.
  • Citrusinių vaisių sulčiaspaudė: naudojama sultims iš citrusinių vaisių išgauti.
  • Zesteris: įrankis, naudojamas citrusinių vaisių žievelėms pašalinti.
  • Žievelės lupiklis: įrankis, naudojamas vaisiaus ar daržovės odelei pašalinti.
  • Pincetas: naudojamas smulkiems ingredientams, pavyzdžiui, uogoms ar mėtų lapeliams, rinkti ir dėti.
  • Julep puodelis: metalinis puodelis, tradiciškai naudojamas mėtiniams kokteiliams patiekti.

Baro įrankių naudojimas kokteiliams gaminti

Dabar, kai apžvelgėme įvairius baro įrankius ir jų funkcijas, pažvelkime, kaip jie naudojami kokteilių gaminimo procese.

Pirmiausia susirinkite visus reikiamus ingredientus ir įrankius. Tai gali būti spiritiniai gėrimai, plaktuvai, biteriai, sirupai, likeriai, švieži vaisiai ir žolelės bei visi kiti ingredientai, kuriuos planuojate naudoti. Sudėkite ingredientus į plaktuvą arba plaktuvą ir įdėkite ledo.

Tada naudokite plaktuvą ingredientams suplakti ir atšaldyti. Jei naudojate Bostono plaktuvą, tvirtai laikykite metalinę skardą ir stipriai kratykite kokteilinę apie 10-15 sekundžių.

Kai ingredientai bus gerai išmaišyti ir atšaldyti, naudodami sietelį supilkite kokteilį į stiklinę. Jei naudojate Hawthorne sietelį, pilant kokteilį pro skylutes laikykite sietelį spyruokliniu laikikliu. Jei naudojate Julep sietelį, laikykite jį virš stiklinės ir pilkite kokteilį pro skylutes.

Galiausiai papuoškite kokteilį bet kokiais norimais vaisiais, žolelėmis ar kitais pagardais. Grūstuvėliu sutrinkite ir sumaišykite visus ingredientus, kuriuos reikia sumaišyti, o pincetu arba baro peiliu uždėkite smulkius ingredientus kokteilio papuošimui. Iš karto patiekite kokteilį ir mėgaukitės!

Apibendrinimas

Apibendrinant galima pasakyti, kad baro įrankiai yra esminė kokteilių gaminimo proceso dalis, o kiekvienas įrankis atlieka tam tikrą funkciją kuriant skanius ir gerai subalansuotus kokteilius. Suprasdami kiekvieno įrankio funkcijas ir kaip juos tinkamai naudoti, galite namuose kurti profesionalios kokybės kokteilius.