Degtinė (vodka)

Degtinė – tai distiliuotas gėrimas, kurio pagrindą sudaro vanduo ir etanolis, kartais su priemaišomis ir kvapiosiomis medžiagomis. Jis gaminamas distiliuojant fermentuotas medžiagas, pavyzdžiui, grūdus, bulves, kartais vaisius ar cukrų. Alkoholio kiekis paprastai yra 35-50 % tūrio. Degtinė yra vienas populiariausių pasaulyje stipriųjų gėrimų, o jos pavadinimas kilęs iš rusiško termino “mažas vanduo”, kuris dažnai vartojamas degtinei apibūdinti.

Degtinės istorija

Degtinė turi ilgą ir turtingą istoriją, kurios šaknys siekia Rytų Europą. Pirmą kartą ją XV a. pradėjo gaminti vienuoliai, tačiau tik XIX a. degtinė išpopuliarėjo Vakarų Europoje ir greitai tapo vienu labiausiai vartojamų alkoholinių gėrimų pasaulyje. Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Rusijoje ar Lenkijoje, ji tebėra svarbi kultūrinio paveldo dalis.

Gamyba ir rūšys

Degtinė gaminama įvairiais etapais: distiliavimo (kuris gali būti kelių etapų), filtravimo, skiedimo ir galbūt brandinimo. Galutiniam degtinės skoniui ir aromatui didelę reikšmę turi bazinės medžiagos, iš kurios degtinė distiliuojama, rūšis. Dažniausiai naudojami tokie grūdai kaip kviečiai, rugiai ar miežiai, tačiau gamybai gali būti naudojamos ir bulvės, vynuogės, burokėliai ar net obuoliai. Degtinė taip pat gali būti aromatizuojama įvairiomis žolelėmis ir prieskoniais, kad įgautų unikalų charakterį.

Kaip gerti degtinę

Degtinė dažniausiai geriama gryna, t. y. neatskiesta ledu, vandeniu ar kitais maišikliais. Ji taip pat gali būti patiekiama kokteiliuose, pavyzdžiui, Martini ar Kruvinoji Merė, ir maišoma su sultimis ar kitais gėrimais (žr. kokteiliai su degtine). Tai esminis daugelio klasikinių rusiškų patiekalų, pavyzdžiui, blynų ir barščių sriubos, ingredientas.

Degtinė yra vienas populiariausių pasaulyje stipriųjų gėrimų, turintis ilgą ir turtingą istoriją. Paprastai ji gaminama iš grūdų arba bulvių, kurios fermentuojamos, o tada distiliuojamos, kad išgautų unikalų skonį. Yra daug įvairių rūšių – nuo nearomatizuotų iki pagardintų įvairiomis žolelėmis ir prieskoniais. Nors vartojamas grynas arba naudojamas kokteiliuose, dėl galimo pavojaus sveikatai jį visada reikėtų vartoti saikingai.