Džinas

Džinas – tai spiritinis gėrimas, gaminamas nuo 1700 m. pradžios ir yra vienas populiariausių alkoholinių gėrimų pasaulyje. Jis gaminamas iš kadagio uogų ir kitų augalinių medžiagų, o dėl savito skonio puikiai tinka kokteiliams, tokiems kaip Martini ar Gimletas, gaminti.

Džino istorija

Džinas kilęs iš Olandijos, kur XVI a. šeštajame dešimtmetyje jį pirmą kartą sukūrė olandų gydytojas Franciscus Sylvius. Jis atrado, kad, mirkant kadagio uogas, grūdinius spiritinius gėrimus galima pagardinti maloniu aromatu ir skoniu. Šis atradimas paskatino sukurti geneverį, kuris tapo pradine džino forma.

Geneverį į Angliją atvežė britų kareiviai per Trisdešimties metų karą (1618-1648 m.). Karininkai savo naujuoju mėgstamu gėrimu dalijosi su anglų kariais, kurie pastebėjo, kad jis ne tik patiko, bet ir suteikė drąsos mūšyje! Dėl to džinas greitai išpopuliarėjo visoje Didžiojoje Britanijoje.

Džino rūšys

Šiandien rinkoje yra keletas skirtingų džino rūšių, kurių kiekviena pasižymi savitu skonio profiliu. Dvi pagrindinės rūšys yra London Dry Gin ir Plymouth Gin. Londono sausasis džinas distiliuojamas naudojant tik natūralias augalines medžiagas, pavyzdžiui, kadagio uogas, kalendros sėklas ir citrusinių vaisių žieveles. Jo skonis sausesnis nei Plymouth Gin, kuriame naudojami papildomi ingredientai, pavyzdžiui, angelikos šaknis ir saldymedžio šaknis, kad skonis būtų saldesnis.

Kiti tradicinių džino receptų variantai – aromatizuoti vaisių skonio, pavyzdžiui, aviečių ar braškių, arba prieskonių, pavyzdžiui, imbiero ar kardamono, džinai. Juos galima naudoti unikaliems kokteiliams gaminti arba net gurkšnoti ant ledo kubelių, taip įdomiai paįvairinant tradicinius džino gėrimus.

Distiliavimo procesas

Džinas pradedamas gaminti kaip nearomatizuotas bazinis alkoholis, kurį paprastai sudaro grūdų alkoholis (paprastai kviečių arba miežių), sumaišytas su vandeniu. Sumaišytas šis mišinys kaitinamas, kol išgaruoja ir lieka etanolio alkoholis, kuris yra visų rūšių viskio, įskaitant džiną, gamybos pagrindas.

Pagaminus šį bazinį spiritą, jis perkeliamas į distiliavimo įrenginius, kur kaitinamas, kad būtų skatinamas garavimas, ir po to perkeliamas į kitą distiliavimo įrenginį, kur toliau distiliuojamas, kad spirite būtų koncentruojami augaliniai aromatai, ir galiausiai surenkamas į varinius katilus, kur prieš išpilstant į butelius brandinamas ir maišomas. Dauguma džino gamintojų šiandien naudoja varinius katilus, nes varis padeda sukurti efektyvesnius refliuksus, leidžiančius geriau išgauti aromatinių augalų, pridėtų distiliavimo metu, skonį, todėl apskritai gaunamas aukštesnės kokybės spiritas..

Aromatinės augalinės ir aromatinės medžiagos

Gaminant džiną įvairios aromatinės medžiagos dedamos skirtingais distiliavimo proceso etapais, pradedant tradiciniais ingredientais, tokiais kaip kadagio uogos (kurios suteikia džinui pagrindinį būdingą vynuogių ir (arba) medžio skonį), ir kitais tradiciniais ingredientais, tokiais kaip kalendros sėklos, angelikos šaknis, saldymedžio šaknis ir t. t. Be šių tradicinių ingredientų, šiuolaikiniai gamintojai dabar eksperimentuoja su naujesniais aromatais, tokiais kaip valgomos gėlės, vaisiai ir t. t., todėl šiandien turime daugybę unikalaus skonio džinų.

Be šių kvapiųjų medžiagų, kai kurie šiuolaikiniai gamintojai, gamindami tam tikro prekės ženklo ir (arba) stiliaus džinus, taip pat naudoja aromatines medžiagas. Aromatiniai aliejai, dažniausiai gaunami iš žolelių ir prieskonių, taip pat citrusinių vaisių žievelės ir (arba) aliejai dedami atskirai arba kartu paskutiniame etape (po distiliavimo), taip suteikiant jų gaminiui papildomo sudėtingumo ir sodrumo.

Džinų stiliai

Pastaraisiais metais atsirado daugybė stilių, priklausomai nuo gamintojo recepto, naudojamų metodų ir bazinio spirito. Kai kurios įprastos rūšys yra London Dry , Old Tom , Navy Strength , Sloe Gins ir kt. Šie stiliai pasižymi puikia pusiausvyra tarp charakteringų botaninių natų ir drąsaus kadagių skonio. Tačiau pastaruoju metu daugelis amatininkų gamintojų pradėjo siūlyti įvairius variantus, pradedant saldesniais senaisiais tomais, klasikiniais Londono sausaisiais, lengvesniais Navy stipruoliais, statinėse brandintais variantais ir t. t. Tai suteikia vartotojui laisvę rinktis pagal savo skonį ir pageidavimus.

Kokteilių receptai naudojant džiną

Pavyzdžiui, švelnesnis Old Tom džinas puikiai tinka, kai patiekiamas grynas, o klasikinis London Dry pasižymi stipriu kadagio intensyvumu, todėl yra idealus pasirinkimas, kai naudojamas klasikiniams džino kokteiliams, tokiems kaip Martini, Negroni ir kt. Panašiai ir saldesni ar statinėse brandinti džinai puikiai tinka vaisiniams ir kreminiams kokteiliams, tokiems kaip French 75, Aviations ir kt., arba gali būti naudojami kuriant unikalius kokteilius ar net geriami gryni su ledo kubeliais.

Išvada

Džinas yra išties universalus alkoholinis gėrimas, pasižymintis daugybe stilių, rūšių ir skonio profilių, iš kurių kiekvienas ras kažką sau. Šis šimtmečių senumo gėrimas, pasižymintis sudėtingu, tačiau išskirtiniu skonio profiliu, vis dar labai gyvas ir šiais laikais – visame pasaulyje esančios amatininkų degtinės gamyklose gaminamas unikalus ir įdomus džinas. Nuo klasikinio Martinio iki vaisinių kokteilių – džinas yra puikus pasirinkimas bet kokiai progai.