Kaip tiksliai įvertinti kokteilio ingredienetų kiekius?

Gaminant kokteilius svarbiausia yra tikslumas. Mokėjimas tiksliai ir nuosekliai įvertinti kokteilių ingredientų kiekius gali būti skirtumas tarp vidutinio ir puikaus gėrimo arba tarp gero ir puikaus barmeno.

Kodėl kokteiliams svarbūs tikslūs kiekiai

Kokteilių gamyboje svarbus tikslumas, nes skirtingi ingredientai pasižymi savitu skonio profiliu ir intensyvumu. Jei tam tikro ingrediento dedama per daug, jis gali užgožti kitus gėrimo skonius, todėl gėrimas bus nesubalansuotas. Kita vertus, jei sudedamųjų dalių dedama per mažai, gėrimas gali būti nesudėtingas arba atskiestas. Tiksliai įvertinę kokteilių sudedamąsias dalis ir atitinkamai maišydami barmenai gali tiksliau atkartoti gėrimus ir sukurti subalansuotus ir aromatingus kokteilius.

Standartinė matavimo sistema

Kuriant kokteilius naudojama standartinė matavimo sistema vadinama “dalimis” arba “skaičiais”, dar vadinamais džigeriais – tai mažos 1 uncijos/30 ml matavimo priemonės, leidžiančios tiksliai sekti visus skystus ingredientus, skaičiuojant juos po vieną. Skirtinguose receptuose reikia skirtingo alkoholio, sulčių, sirupų ir kitų skysčių santykio; matuodami skaičiais (arba dalimis), užtikrinsite, kad kiekvienas ingredientas būtų tinkamai išmatuotas ir galutinis produktas būtų tokio skonio, kokio turėtų būti!

Bendrieji barmenų įrankiai skysčiams matuoti

Yra keletas skirtingų barmenų įrankių, skirtų skysčiams tiksliai matuoti. Dažniausiai šiandien baruose naudojamas dvipusis matavimo indelis su dviem atskirais snapeliais – paprastai vienas skirtas skaičiuoti likeriui (1 uncija), o kitas – sultims ar sirupui (0,5 uncijos).

Kiti populiarūs įrankiai – skaitmeninės svarstyklės, kuriomis galima tiksliai pasverti drėgnus ar sausus ingredientus kilogramais ar gramais; jos ypač naudingos gaminant didesnes gėrimų partijas, kai standartiniai skaičiavimo matai gali būti nepakankamai tikslūs. Galiausiai, lašintuvai yra patogūs įtaisai, leidžiantys išmatuoti mažus lašelius karčiosios rūgšties ar vaistažolių tinktūrų, neskaičiuojant jų rankiniu būdu.

Patarimai, kaip tiksliau įvertinti ingredientų kiekius

Norint tinkamai įvertinti kokteilių ingredientus, reikia praktikos ir kantrybės, tačiau štai keletas patarimų, kurie padės užtikrinti, kad jūsų gėrimai kaskart būtų teisingi:

  • Prieš naudodami visada patikrinkite savo įrangą – prieš pilant į ją bet kokį skystį, įsitikinkite, kad žiogerio snapeliai švarūs ir juose nėra šiukšlių.
  • Ženklinkite visus indus, nurodydami jų turinį – taip ruošdami gėrimus netyčia nesumaišysite skirtingų rūšių skysčių!
  • Jei įmanoma, naudokite šviežias sultis – iš anksto supakuotose sultyse gali būti priedų, kurie gali netikėtai pakeisti jūsų kokteilio skonį.
  • Neskubėkite matuoti kiekvieno ingrediento – taip išvengsite bet kokių paskutinės minutės pakeitimų, kurie gali iškreipti galutinio produkto skonių pusiausvyrą!

Išvada

Skanių kokteilių gaminimas prasideda nuo tikslių ingredientų kiekių, todėl prieš pradėdami įsitikinkite, kad turite tinkamus įrankius kiekiui įvertinti.