Kokteilių gaminimas gali būti smagus ir kūrybiškas būdas padaryti įspūdį draugams ar šeimai. Alkoholinių gėrimų maišymas – tai paprastas būdas užtikrinti, kad visada po ranka turėsite įdomių gėrimų. Čia aptarsime geriausius alkoholinių gėrimų maišymo būdus, kad iš kiekvieno gėrimo gautumėte kuo daugiau naudos.
Ko jums reikės
Alkoholiniams gėrimams maišyti tereikia kelių pagrindinių ingredientų ir įrankių. Tai yra:
- ledo kubelių
- maišytuvo (arba trintuvo, jei neturite maišytuvo)
- alkoholio (viskio, degtinės, romo ir kt.)
- mixerių (sulčių, sirupų, gazuoto vandens ir kt.)
- garnyrai (pvz., mėtų lapeliai arba laimo griežinėliai)
- stiklinės serviravimui
- šiaudeliai gėrimui (nebūtina)
Kokteilių gaminimo būdai
Prieš pradedant maišyti gėrimus, naudinga žinoti keletą skirtingų būdų, kaip išgauti tobulą konsistenciją ir skonį. Štai trys populiariausi alkoholinių kokteilių maišymo būdai:
Trinimas – tai metodas, naudojamas vaisių ar žolelių, pavyzdžiui, mėtų ar bazilikų, sultims sumaišyti ir išleisti. Norėdami sumaišyti kokteilio ingredientus, paprasčiausiai spauskite juos prie stiklinės šonų maišydami šaukštu arba purkštuku. Šis metodas geriausiai tinka gaminant šviežius kokteilius iš vaisių sulčių ar kitų natūralių ingredientų, o ne iš iš anksto paruoštų mišinių.
Plakimas – yra vienas iš labiausiai paplitusių barmeno darbo metodų. Norėdami suplakti kokteilio ingredientus, tiesiog sudėkite juos į ledo kubelių pripildytą kokteilinę ir stipriai suplakite, kol viskas gerai susijungs ir atvės. Šis metodas puikiai tinka stipriems skoniams, pavyzdžiui, viskiui ar tekilai, kuriems reikia daugiau laiko įsiskverbti į mišinį nei lengvesniems alkoholiniams gėrimams, pavyzdžiui, džino ar degtinės skoniui.
Blenderiavimas – tai paprastas būdas sukurti kreminius gėrimus, pavyzdžiui, pieno kokteilius ir ledus, naudojant alkoholį, o ne pieno produktus. Tiesiog sudėkite visus norimus ingredientus į blenderį kartu su ledo kubeliais ir sumaišykite iki vientisos masės. Šis būdas geriausiai tinka saldiems gėrimams, kuriuose yra daug grietinėlės, pieno ar sulčių, pavyzdžiui, “Pina coladas” ar “eggnog” kokteiliams.
Patarimai
Dabar, kai jau žinote, kaip maišyti alkoholinius gėrimus kiekvienu pirmiau nurodytu būdu, pateikiame keletą patarimų ir gudrybių, kurie padės pasiekti maksimalių rezultatų iš kiekvieno kokteilio:
- Gaminant maišytus kokteilius svarbu rinktis kokybiškus, o ne pigesnius alkoholinius gėrimus, nes pigesni alkoholiniai gėrimai paprastai neturi tiek daug skonio, o tai gali labai paveikti bendrą gėrimo skonį. Jei įmanoma, rinkitės aukštesnio stiprumo likerius, nes juose yra daugiau etanolio, kuris padeda dar labiau sustiprinti skonį maišant su kitais ingredientais, pavyzdžiui, sultimis ar sirupais.
- Saldumo ir rūgštingumo balansas – įsitikinkite, kad nė vienas kokteilių mišinio ingredientas nėra pernelyg stiprus, jei iš karto įmaišysite per daug cukraus (sirupo) ar citrusinių vaisių sulčių; vietoj to siekite balanso, lėtai įmaišydami nedidelius kiekius, kol visi skoniai bus harmoningi ir tinkamai sumaišyti, o nė vienas iš jų nedominuos kito skonio intensyvumu, stiprumu, rūgštingumu ir pan.
- Prieš patiekiant atšaldykite – prieš patiekiant įsitikinkite, kad visi būtini kokteilio mišinio komponentai (alkoholiniai gėrimai, maišikliai ir kt.) yra gerai atšaldyti; tai padeda išvengti nepageidaujamų oro burbuliukų susidarymo pilant ir maišant, taip užtikrinant vientisą viso gėrimo tekstūrą ir (arba) konsistenciją, kad laikui bėgant skoniai nesusilpnėtų dėl netinkamų temperatūrų skirtumų tarp komponentų pradžioje, todėl jau po kelių porcijų iš tos pačios partijos gali atsirasti neskanus “plokščias” skonis!
- Išmintingai naudokite priedus – gamindami maišytus kokteilius nepamirškite priedų; jie gali suteikti papildomo vizualinio patrauklumo, taip pat subtilių aromatinių užuominų ir (arba) esencijų, kurios gali dar labiau sustiprinti gėrimo patirtį! Pavyzdžiui, pridėjus ploną (-as) citrinos skiltelę (-es) prie tam tikrų kokteilių, galima vizualiai pagerinti vaizdą ir išgauti papildomų kvapų iš citrusinių vaisių žievelės, per daug nekeičiant skonio profilio – tai subtilus, bet pastebimas skirtumas tarp “gerų” ir tikrai išskirtinių kokteilių!
- Reguliariai išbandykite naujus receptus – internete galima rasti daugybę receptų, tad kodėl turėtumėte laikytis tik tų pačių kelių? Kaskart išbandykite ką nors naujo, bet nepamirškite ir pagrindinių dalykų – eksperimentuokite, bet nepamirškite ir pagrindinių žinių!
Išvada
Alkoholinių gėrimų maišymas gali būti įdomus būdas patiekti įdomių gėrimų bet kokiame susibūrime – tiek namuose su draugais, tiek baruose ypatingomis progomis, tad kodėl to neišbandžius? Turėdami šiuos patarimus, kaip teisingai maišyti alkoholinius kokteilius, taip pat naudingus patarimus, kaip rasti kokybiškų alkoholinių gėrimų ir išlaikyti saldumo ir rūgštingumo santykio pusiausvyrą, tikėkimės, kad dabar galėsite pasiekti puikių rezultatų su kiekvienu maišytu gėrimu, kurį gaminsite! Tad pirmyn, tyrinėkite ir mėgaukitės alkoholinių kokteilių pasauliu jau šiandien!