Kokteilių ir kitų gėrimų taurių ir stiklinių rūšys

Kokteilių ir gėrimų patiekimo metu negalima neįvertinti stiklo vaidmens. Tinkami stiklai gali pagerinti kokteilių ir gėrimų išvaizdą ir skonį, o netinkami – sumažinti jų patrauklumą. Atsižvelgiant į gėrimams skirtų stiklų įvairovę, svarbu pasirinkti tinkamus ir tinkamai progai.

Kokteilių taurės

Kokteilių taurės, yra taurės, specialiai sukurtos kokteiliams patiekti. Šios taurės paprastai būna aukštesnės ir siauresnės nei kitų alkoholinių gėrimų taurės, joms dažnai būdingas kotelis, leidžiantis geriančiajam laikyti taurę neliečiant taurės, o tai gali turėti įtakos kokteilio temperatūrai.

Kai kurie įprasti kokteilių taurių pavyzdžiai: martinio taurės, aukštosios taurės, senamadiškos taurės ir šampano fleitos.

Martini taurės, dar vadinamos V formos arba kūgio formos taurėmis, yra siauros ir kūgio formos, su ilga kojele ir dideliu, išplatintu dubeniu. Šios taurės paprastai naudojamos klasikiniams kokteiliams, pavyzdžiui, martiniui, džino putojančiam gėrimui ir Manhatanui, taip pat aperityvams ir kitiems atšaldytiems kokteiliams patiekti.

Margaritos taurės, dar vadinamos kokteilinėmis, yra aukštos ir plačios taurės, naudojamos Margaritai ir kitiems tropiniams kokteiliams patiekti. Šios stiklinės paprastai gaminamos iš stiklo arba plastiko, o jų kraštai dažnai būna pabarstyti druska arba cukrumi, kad suteiktų papildomo skonio.

Julep puodeliai yra trumpi ir tvirti, naudojami klasikiniam pietietiškam kokteiliui – mėtų julepui – patiekti. Šie puodeliai paprastai gaminamos iš metalo, pavyzdžiui, sidabro ar alavo, ir dažnai būna papuoštos dekoratyviniu graviravimu ar raižiniais.

“Pousse-café” taurės, dar vadinamos likerio taurėmis, yra aukštos ir plonos taurės, naudojamos daugiasluoksniams kokteiliams, pavyzdžiui, Pousse-café ir Trifles, patiekti. Šios taurės paprastai gaminamos iš stiklo arba krištolo ir dažnai puošiamos dekoratyviniu graviravimu arba raižiniais.

Highball stiklinės, dar vadinamos aukštomis arba Collins stiklinėmis, yra aukštos ir plonos, siauro pagrindo ir plataus krašto. Šios taurės paprastai naudojamos aukštiems kokteiliams, tokiems kaip džinas su toniku ar atsuktuvas, taip pat įvairiems nealkoholiniams gėrimams patiekti.

Senamadiškos taurės, dar vadinamos viskio taurėmis, yra trumpos ir tvirtos formos, sunkiu pagrindu ir plačiu kraštu. Šios stiklinės paprastai naudojamos kokteiliams su ledu, tokiems kaip Old-Fashioned, Whiskey Sour ir Daiquiri, taip pat gryniems alkoholiniams gėrimams, tokiems kaip viskis ir brendis, patiekti.

Šampano fleitos, dar vadinamos tulpių taurėmis arba putojančio vyno taurėmis, yra aukštos ir plonos formos, siauro pagrindo ir siauro krašto. Šios taurės paprastai naudojamos putojančiam vynui, pavyzdžiui, šampanui, ir kitiems putojantiems kokteiliams, pavyzdžiui, Mimozai ir Bellini, patiekti.

Kokteilių taurių vaidmuo

Kokteilių taurės atlieka svarbų vaidmenį gerinant kokteilių išvaizdą ir skonį. Stiklinės forma ir dydis gali turėti įtakos kokteilio išvaizdai ir aromatui, taip pat jo patiekimo ir vartojimo būdui.

Pavyzdžiui, kūgio formos martinio taurė gali padėti išsaugoti kokteilio aromatą, o išgaubtas taurės dubuo gali išryškinti gėrimo spalvą ir skaidrumą. Siauras šampano fleitos kraštas gali padėti išlaikyti putojančio vyno burbuliukus ir putojimą, o aukšta, liekna taurės forma gali parodyti gėrimo spalvą ir skaidrumą.

Kitų gėrimų stiklai

Yra ir kitų alkoholiniam gėrimams – ne tik kokteiliams – pritaikytų stiklų. Kai kurie įprasti tokių stiklų pavyzdžiai: taurės vynui, taurės šotams, pintos taurės, julep taurės, margaritos taurės, uraganinės taurės, pousse-café taurės, snifter taurės, tiki taurės, tumblers, puodeliai, taurės ir tankardos.

Vyno taurės, dar vadinamos taurėmis su koteliu, yra taurės, skirtos specialiai vynui patiekti. Šios taurės būna įvairių formų ir dydžių, priklausomai nuo patiekiamo vyno rūšies. Raudonojo vyno taurės paprastai yra didesnės ir platesnės, su apvaliu dubeniu ir siauru apvadu, kad vynas galėtų oksiduotis ir vėdintis. Baltojo vyno taurės paprastai būna mažesnės ir siauresnės, su mažesniu dubeniu ir platesniu kraštu, kad išlaikytų vyno aromatus ir skonį. Putojančio vyno taurės, pavyzdžiui, šampano fleitos, yra aukštos ir lieknos, su siauru dugnu ir siauru apvadu, kad išlaikytų vyno burbuliukus ir putojimą.

Vieno gurkšnio taurelės (Shot) yra mažos taurės, naudojamos spiritinių gėrimų ar likerių šotams. Šios taurės paprastai būna trumpos ir tvirtos, su sunkiu pagrindu ir plačiu kraštu.

Pubo taurės yra aukštos ir plonos taurės, naudojamos alui, eliui ir kitų rūšių pilstomiems gėrimams patiekti. Šios taurės paprastai gaminamos iš stiklo arba plastiko ir dažnai naudojamos užeigose, smuklėse ir restoranuose.

Snifter taurės, dar vadinamos brendžio ar konjako taurėmis, yra trumpos ir plačios taurės, naudojamos brendžiui, konjakui ir kitų rūšių spiritiniams gėrimams patiekti. Šios taurės paprastai gaminamos iš stiklo arba krištolo ir dažnai puošiamos dekoratyviniu graviravimu arba raižymu.

Stiklo dydis ir forma: pasirinkti tinkamą stiklinę tinkamam atvejui

Renkantis stiklines kokteiliams ir gėrimams patiekti, svarbu atsižvelgti į stiklinės dydį ir formą, taip pat į patiekiamo gėrimo tipą. Stiklinės dydis gali turėti įtakos patiekiamo skysčio kiekiui, taip pat kokteilio ar gėrimo išvaizdai ir skoniui. Stiklinės forma gali turėti įtakos kokteilio ar gėrimo išvaizdai ir aromatui, taip pat jo patiekimo ir vartojimo būdui.

Pavyzdžiui, aukšta ir plona stiklinė dažnai pasirenkama daugiau skysto turinio ir mažiau alkoholio turintiems kokteiliams patiekti, nes joje telpa didelis skysčio kiekis ir išryškėja gėrimo spalva bei skaidrumas.

Trumpa ir plati taurė dažnai pasirenkama kokteiliams su ledu, pavyzdžiui, senamadiškiems kokteiliams ir viskio rūgštiesiems kokteiliams, nes joje galima praskiesti ledą ir išryškinti gėrimo skonį ir aromatą.

Tropiniams kokteiliams, pavyzdžiui, Margaritoms, patiekti dažniausiai pasirenkama aukšta ir plati stiklinė, nes į ją galima dėti vaisių ir kitų ingredientų, o gėrimas atrodo spalvingas ir dekoratyvus.

Apibendrinimas

Apibendrinant galima teigti, kad tinkami stiklo indai yra labai svarbūs norint pateikti skanius ir vizualiai patrauklius kokteilius ir gėrimus. Atsižvelgdami į tokius veiksnius kaip stiklo medžiaga, dydis, forma, storis, skaidrumas ir dekoravimas, galite pasirinkti tinkamus stiklinius indus tinkamai progai ir sukurti įsimintiną bei malonią patirtį.