Viskis

Viskis yra alkoholinis gėrimas, kuriuo mėgaujamasi jau daugelį šimtmečių ir kuris atsirado Škotijoje ir Airijoje. Nors viskis gali būti įvairių formų, paprastai tai distiliuotas spiritas, gaminamas iš fermentuotų grūdų, pavyzdžiui, miežių, rugių, kviečių ar kukurūzų. Distiliavimo proceso metu gaminant viskį gaunamas skirtingas skonis ir aromatas, priklausomai nuo naudojamų ingredientų ir brandinimo metodų.

Viskio istorija

Viskio istorija siekia šimtus metų, kai XV a. pradžioje Airijoje ir Škotijoje jis buvo pradėtas distiliuoti. Iki tol tarp škotų ir airių buvo paplitęs miežinis alus, tačiau atsiradus distiliavimui buvo galima padidinti šių gėrimų stiprumą ir alkoholio kiekį. Šis metodas ilgainiui paplito visoje Europoje, o kolonijiniais laikais – ir Amerikoje. Iki XIX a. viskis tapo plačiai vartojamu gėrimu visame pasaulyje.

Viskio rūšys

Yra kelios viskio rūšys, kurios skiriasi priklausomai nuo jų gamybos proceso, naudojamų ingredientų ir brandinimo metodų. Populiariausios rūšys yra šios:

  • Škotiškas viskis paprastai gaminamas iš salyklinių miežių ir brandinamas ąžuolinėse statinėse mažiausiai trejus metus (ilgiau brandintas škotiškas viskis paprastai yra brangesnis). Yra dvi škotiško viskio rūšys – vieno salyklo škotiškas viskis, gaminamas tik iš vienos rūšies salyklinio viskio (pvz., Glenfiddich), arba mišrus škotiškas viskis, kuriame maišomas vieno salyklo ir grūdų viskis (pvz., Johnnie Walker).
  • Airiškas viskis: Skirtingai nei škotiškas viskis, kurio pagrindinė sudedamoji dalis yra salykliniai miežiai, airiškas viskis paprastai distiliuojamas tris kartus, naudojant salyklą arba nesaldintus grūdus, pavyzdžiui, avižas ar kviečius. Airiškas viskis taip pat pasižymi išskirtiniu skoniu, nes prieš išpilstant į butelius jis paprastai trejus metus brandinamas medinėse statinėse (tai padeda išryškinti unikalias skonio savybes). Populiariausi prekių ženklai – Jameson ir Bushmills.
  • Burbonas – tai amerikietiškas viskis, gaminamas iš ne mažiau kaip 51 % kukurūzų košės, distiliuotos iki mažiau kaip 80 % tūrio alkoholio (ABV). Po to jis ne mažiau kaip dvejus metus brandinamas apanglėjusiose ąžuolo statinėse, o tada išpilstomas į butelius, kai jo stiprumas ne didesnis kaip 125 proc. Įprasti prekių ženklai: Jack Daniel’s Tennessee Whiskey ir Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey.
  • Ruginis viskis: ruginis viskis daugiausia gaminamas iš rugių grūdų košės, bet gali būti ir kitų grūdų, pavyzdžiui, miežių ar kukurūzų. Distiliuotas ne aukštesnės kaip 160 proof (80 % ABV) koncentracijos, prieš išpilstant į butelius (ne aukštesnės kaip 125 proof (62,5 % ABV) koncentracijos), jis turi būti brandinamas dvejus ar daugiau metų naujose apanglėjusiose ąžuolo statinėse. Populiariausi prekių ženklai: Bulleit Rye Whiskey ir Sazerac Rye Whiskey.
  • Kanadietiškas viskis: kanadietiškas viskis paprastai gaminamas iš kelių grūdų mišinio, įskaitant rugius, kviečius, kukurūzus, miežius ir t. t., tačiau jo sudėtyje gali būti iki 25 % aromatinių medžiagų, pavyzdžiui, vyno, brendžio ir vaisių likerio, pridėtų po brandinimo prieš išpilstant į butelius, kai koncentracija ne mažesnė kaip 40 %. Pavyzdžiui, “Crown Royal Canadian Whisky” ir “Forty Creek Barrel Select Whisky”.

Gamybos procesas ir brandinimo metodai

Viskio gamybos procesas gali skirtis priklausomai nuo viskio rūšies ir šalies, kurioje jis gaminamas. Tačiau paprastai visi viskiai pradedami gaminti iš grūdų, pavyzdžiui, rugių, kviečių, kukurūzų ar miežių, kurie sumaišomi su vandeniu ir kaitinami prieš fermentaciją didelėse medinėse talpyklose. Po to fermentacijos skystis bent du kartus distiliuojamas ir tik po to perpilamas į medines statines, kuriose brandinamas.

Viskio brandinimas medinėse statinėse ilgainiui suteikia papildomų skonio savybių ir sudėtingumo. Viskio brandinimo trukmė paprastai lemia jo kokybę; pavyzdžiui, škotiškas viskis turi būti brandinamas ne trumpiau kaip trejus metus, airiškas viskis – ne trumpiau kaip trejus metus, o amerikietiškas viskis – ne trumpiau kaip dvejus metus. Naudojamos statinės tipas taip pat labai svarbus viskio skonio pobūdžiui; pavyzdžiui, burbonas turi būti brandinamas naujose apanglėjusiose ąžuolo statinėse, o škotiškas viskis dažnai brandinamas šerio statinėse arba portveino vamzdžiuose.

Apibendrinant galima teigti, kad viskis yra šimtmečius gaminamas distiliuotas spiritas, kurio rūšys priklauso nuo gamybos proceso ir brandinimo metodų. Nors kiekviena rūšis gali pasižymėti savitomis savybėmis, visiems viskiams reikia atlikti tuos pačius pagrindinius etapus – nuo fermentacijos, distiliacijos ir brandinimo iki išpilstymo į butelius. Dėl šios turtingos istorijos ir įvairaus gamybos proceso viskis šiandien yra vienas mėgstamiausių spiritinių gėrimų pasaulyje.